1 Kilo Tereyağ Kaç Kilo Sütten Yapılır?
Tereyağının temel maddesi yağlı çiğ süttür. Sütün kaynatılma işlemi sırasında üzerinde biriken kaymak toplanır. Sütün yağ oranı arttıkça elde edilen tereyağı miktarı artar. Bundan dolayı üreticiler olabildiğinde yağlı sütleri kullanmayı tercih eder. Yerel üreticiler tarafından üretilen tereyağında üretim yöntemlerine bağlı olarak daha fazla süt kullanılır.
Genellikle 1 kilo tereyağ için 14 kilo süt kullanılmaktadır. Daha güçlü karıştırıcılarla veya daha kuvvetli çalkalama işlemlerine bağlı olarak seri üretim gerçekleştirilen yerlerde kullanılan süt miktarında azalmalar görülebilir. Bu noktada 1 kilo tereyağı için ihtiyaç duyulan süt miktarı 5 kiloya kadar düşebilir. Süt miktarının azalması yemeklik tereyağı, kahvaltılık tereyağı, eritilmiş tereyağı, sade tereyağı, saf tereyağı, erzurum tereyağı, yayık tereyağı ve mandıra tereyağı fiyatlarını da direkt olarak etkilemektedir.
Sütten elde edilen kaymağın karıştırılarak veya çalkalanarak suyu ile ayrıştırılması gerekir. Bunun için bazı üreticiler mikser kullanırken bazıları ise çalkalama tekniği uygular. Evde yapılan üretimlerde bazı kişilerin çamaşır makinesinde bile çalkalama işlemi yapıldığı görülür. Çalkama miktarı ve şiddeti su ve yağın ayrışma oranını arttırır. Bu durum daha çok tereyağı elde edilmesi ile sonuçlanır. Su ile ayrışması miktarın yanı sıra yağın kıvamı için de oldukça önemlidir.
Elde edilen kaymak ve kaymaktan elde edilen tereyağı arasında daha yakın bir oran farkı bulunur. Sütü kaynatma işlemi ardından 10 kiloya yakın kaymak elde ediliyorsa bu kaymağın yaklaşık olarak 9 kilosu tereyağına dönüştürülebilir. Kullanılan soğuk su miktarı, tuz miktarı ve ayrıştırma başarısı elde edilen kilo üzerinde değişimler yaratabilir.
1 Porsiyon Tereyağı Kaç Gramdır?
Günlük tüketilmesi önerilen tereyağı miktarı genellikle bir elin baş parmağı kadardır ve 5 grama eş değerdir. Bu bir kişiye ait porsiyon olduğundan toplu yemekler yaparken daha farklı bir ölçüye ihtiyaç duyulabilir. Kişiler bu noktada yemek kaşığından faydalanır. 1 yemek kaşığı tereyağ 15 grama denk gelmektedir. Özellikle diyet sürecinde doğal tereyağı tüketmek isteyen kişiler yemek kaşığını baz alarak ölçüm yapabilir.
Hamur işlerinde daha fazla tereyağı kullanmak gerekebilir. Yemeklere eklenen tereyağı ise tarife göre değiştiği gibi kişilerin damak tadına göre değişmektedir. Tereyağının kendine has bir aroması ve kokusu bulunur. Tereyağının tadından ve kokusundan hoşlanan kişiler yemeklerine daha fazla tereyağı eklerler. Sadece yemeğe kıvam vermek için kullananlar ise çoğu zaman günlük tüketilmesi önerilen miktarı aşmazlar.
Tereyağı Siparişi
https://bit.ly/3zzZxv4