1. sınıf kalitede yöresel butik üretim hakiki Lavaş Ekmek (Erzurum Lavaşı-Acem) 10 Adet
Erzurum ilinde keşfedilen ve Türkiye’de çok fazla tüketilen ekmek çeşidi olan Erzurum lavaşı; yufka görüntüsüne sahip ve ağızda yumuşacık his bırakan bir ekmek çeşididir. Günümüzde ki gibi birçok fırın seçeneğinin olmadığı yıllarda keşfedilen bu ekmek, yıllar içerisinde herkesin tercih ettiği ve sofralarından eksik etmediği ekmek haline gelmiştir. Sofralarından lavaşı eksik etmeyen Erzurumlular zaman içerisinde lavaş ekmeği ile aralarında ayrılmaz bir bağ oluşmuştur. Anadolu tarafında çok fazla tüketilen bu ekmek türü o kadar fazla tüketiliyor ki köylüler tarafından yazın tandırlarda yapılarak kışa hazırlık yapılmaktadır. Lavaş ekmeği ile yöresel yemeklere lezzet katan Erzurumlular için vazgeçilmez hale gelen Erzurum bölgesine ait olan lavaş, günümüzde de çok fazla tüketilmektedir. Türk yemek kültüründe keyifle tüketilen ve sofraların vazgeçilmezi haline gelen bu özel lavaşın yapım aşamasını sırasıyla sizlere aktaracağız. Mayalı hamurdan yapılan lavaşın içerisinde kullanılan malzemeler sırasıyla şu şekildedir; Yukarıda sıralanan malzemeleri sırasıyla bir araya getirerek yavaş yavaş yoğurulmalıdır. Mayalanmaya bırakılan hamur oda sıcaklığında 30 dk. bekletilmelidir. Mayalanan hamur bezeler haline getirildikten sonra oklava yardımı ile yufkalar haline getirilir. İncecik açılan hamur yer altına açılan tandırlara sırasıyla yapıştırılır. 15-20 saniyede hazır hale gelen Erzurum lavaşı tandırdan alınır. İsteğe bağlı sıcak sıcakta tüketilen lavaş Erzurum peyniri ile tüketimi tavsiye edilir. Kış için hazırlık yapmak isteyen kişiler tarafından bu yufkalar kurutularak kilerlere kaldırılır. Kışın kullanmadan önce kıtır kıtır yapıya sahip olan bu lavaşlar su serpilerek açılması sağlanarak taze bir hale gelir ve yemeye uygun olur. Erzurumlular ve tüm Türkiye tarafından çok fazla tüketilen ve birçok yöresel yemeğin yanında kullanılan lavaşlar normal ekmeklere nazaran daha az kalorilidir. İçeriğinde şeker ve diğer katkı maddeleri olmaması sebebiyle sağlıklı beslenmek isteyenlerin ve diyette olan bireyler için sıkça tüketilen ekmekler arasında yer almaktadır. Diyetisyenler tarafından da sıkça diyet listelerinde yer alan Erzurum’a özgü olan lavaş, içerik bakımından doğal ve sağlıklıdır. Diyet yapanların kalori hesabı yaparak yiyecekleri tükettiğini bilmekteyiz. Lavaş kaç kaloridir diye merak edenler için yaptığımız araştırmalar sonucunda ortalama olarak 50 gram Erzurum lavaşı 145 kaloridir. Çoğunlukla Anadolu yöresinde yaz-kış tüketilen ev tüm sofraların vazgeçilmez gıdası haline gelen lavaş nasıl muhafaza edilir sizlere bu konu hakkında bilgi vereceğiz. Yapım aşamalarını tamamladıktan sonra soğuması beklenen lavaşların üzeri ince bir bez ile kaplanarak serin ve kuru bir ortamda muhafazası sağlanabilir. Kışları soğuk ve çetin şartları olan Anadolu köylerinde yaz aylarında kışa hazırlık aşaması vardır. Bu aşamada evlerin vazgeçilmezi olan ve her türlü tüketilen lavaş için de hazırlık yapılmaktadır. Erzurum lavaşı serin ve kuru bir ortamda saklanarak aylarca bozulmadan saklanabilir. Genellikle evlerin kilerinde muhafaza edilen lavaşlar tüketilmeden önce ince ince su serpiştirilerek yumuşaması sağlanarak ilk günkü gibi taze bir şekilde tüketilmektedir. Her yörenin farklı bir lavaş türü olması sebebiyle Erzurum’da üretilen bu lavaşın da kendine has özellikleri vardır. Erzurum bölgesinde yapılan bu lavaş, diğer lavaşlara nazaran daha yumuşak ve ağızda lokum gibi yumuşaklıkta bir his bırakmaktadır. İçerisinde kullanılan maya sayesinde yumuşacık bir dokuya sahip olan Erzurum lavaşı daha çok elips şeklinde ve incecik yapıdadır. Etli yemeklerin yanına çok yakışan lavaş, tandır içerisinde çok fazla pişirmeden kurumasının önüne geçilmeli ve 15-20 saniye içerisinde alınmalıdır. lavas ekmek erzurum lavasiErzurum Lavaşı
Erzurum Lavaşı Nasıl Yapılır?
Erzurum Lavaşının Kalorisi Kaçtır?
Erzurum Lavaşı Nasıl Muhafaza Edilir?
Erzurum Lavaşı Nasıl Olmalıdır?
ulutas –
güzel.böyle devam
dilara ateş –
Taze ve sorunsuz geldi. Teşekkürler.
Ahmet Erduman –
Daha önce erzurum ziyaretimde yemiştim. Birebir aynı kalite ve tazelikte. Ambalaj ve kutulama çok güzeldi. Tavsiye ederim.
Maslahat –
Değerli müşterimiz; ürünlerimiz hakkında inceleme, değerlendirme ve yorumlarınızı rica eder keyifli alışverişler dileriz.