Lavaş Ekmek Nasıl Yapılır?
İncecik ve en lezzetli lavaş ekmek tarifini bilmeyenler için detaylı bir şekilde aktaracağız. Her evde bulunan malzemeler ile yapabileceğiniz lavaş tarifi de bir o kadar kolaydır. Lavaş için un, su, tuz, yaş maya malzemelerini göz kararı bir araya getirerek güzelce yoğurmalısınız. Özdeşleşene kadar yoğrulan lavaş hamurunu mayalanması için oda sıcaklığında ağzı kapalı bir şekilde dinlendirmelisiniz. Mayalanan lavaş hamurunu daha kolay açılması için küçük bezeler haline getirmelisiniz. Tekrar dinlenen bezeler oklava yardımı ile incecik bir şekilde açılır. Açılan hamur eğer tandır var ise daha lezzetli olması açısından tandırda pişirmelisiniz. Ancak tandır yok ise tavada altlı üstlü birkaç saniye pişirerek sıcak bir şekilde tüketebilirsiniz.
En İyi Lavaş Nasıl Yapılır?
Eğer lavaş yapmak istiyor ve yapmışken en iyisini ve tüm püf noktalarıyla birlikte yapmak istiyorsanız sizlere bu konu hakkında birkaç bilgi vereceğiz. En iyi lavaş ekmek yapmak istiyorsanız öncelikli olarak dikkat edilmesi gereken püf nokta hamur oluşturmak için kullandığınız gıda bileşenlerini çok iyi bir şekilde yoğurmalısınız. Çok iyi yoğrulan hamur haliyle çok iyi mayalanır. Güzel mayalanan hamur ise her zaman çok lezzetli olmaktadır. Diğer bir püf nokta ise hamura tuzun yanı sıra lezzet vermesi açısından bir çimdik şeker atılmasıdır. Hamurun içine attığınız şeker, tuz ile bağdaşarak lavaş hamurunuzun daha çok lezzetli olmasını sağlayacaktır.
Lavaşın Yumuşak Olması İçin Ne Yapılmalıdır?
Lavaşım pofuduk ve yumuşacık olsun istiyorsanız bunun için püf noktalarını ve nasıl bir yol izlemeniz gerektiğini sizlere açıklayacağız. Lavaşın yumuşak olmasını isteyenlerin kesinlikle mayalı hamur yapmaları gerekmektedir. Mayalanan lavaş ekmek hamuru her zaman yumuşak ve pofuduk olur. Bu nedenle yumuşak olmasını istiyor iseniz yaş ya da kuru maya kullanmalısınız. Yalnızca maya kullanılması yetmez. Bunun yanı sıra hamurun ne kadar dinlendiği ve ne kadar süre mayalanması için beklendiğinde çok önemlidir. Güzel bir şekilde dinlenen hamur her zaman çok lezzetli ve yumuşak olur. Lavaş ekmeğinin pişme aşamasında da ince bir örtü kullanarak pişen lavaşların kurumasını engelleyerek yumuşak kalmasını sağlayabilirsiniz.
Lavaşın Kurumaması İçin Ne Yapılır?
İncecik açılan lavaş ekmeği piştikten sonra hava ile hızlı teması sonrasında kurumaya müsait bir yiyecektir. Bu nedenle kurumasını engellemek için sizlere birkaç yöntem önereceğiz. İncecik açtığınız lavaş ekmek hamurunuzu pişirdikten sonra bir kenara alarak her pişirdiğiniz lavaşın üzerine tülbent şeklinde bir örtü örterek hava ile temasını engellemiş olursunuz. Dolayısıyla nemli kalarak hamurun kurumasını önlenir ve tüketeceğiniz vakte kadar yumuşak kalması sağlanır. Eğer lavaşı güzel bir şekilde muhafaza etmediyseniz ve kuruduysa o zaman nasıl bir yol izlemelisiniz onun püf noktasını şimdi sizlere ileteceğiz. Kuruyan lavaşın üzerine ılık su serperek lavaşın yavaş yavaş açılmasını sağlamış olursunuz.
Lavaş Ekmeği Sağlıklı Mıdır?
Lavaş ekmek kalori açısından diğer buğday unlu ekmeklere nazaran daha az kalorilidir. Bu nedenle birçok ekmekten daha sağlıklı ve sindirimi kolay bir ekmek çeşididir. Öyle ki çoğu diyetisyen danışanlarına hazırlamış olduğu diyet listelerinde lavaş ekmeğine yer vererek sağlıklı olduğunu dile getirmişlerdir. Karbonhidrat değerinin düşük olması sebebiyle lavaş fazla kilo aldırmaz. Tüm öğünlerinizde ölçülü bir şekilde kullanmanız takdirde kilo bakımından hiçbir sorun teşkil etmemektedir. İçerisine koyacağınız sebzeler ile yapacağınız dürüm ara öğünlerinize lezzet katarak daha az kalorili bir şekilde karnınızı doyurabilirsiniz. Bunun yanı sıra kebap tarzı etler ile tüketerek daha kalorili hale de getirmek sizlerin elindedir.