Sade Tereyağı Nedir?
Sade tereyağı, saf tereyağı olarak adlandırılan özel üretim bir tereyağıdır. Diğer tereyağı çeşitlerinden daha farklı üretim aşamalarına sahiptir. İçeriğinde yüksek oranda bulunan süt yağı sayesinde yoğun bir aroması bulunur. Halk arasında eritilmiş tereyağı olarak da adlandırılır. Bu ad, üretim aşamasındaki farklılıktan gelir. Diğer tereyağları yağ ve suyun bir seferde ayrıştırılmasından elde edilirken sade tereyağı eritilerek birden fazla ayrıştırılır.
Klasik bir kahvaltı veya yemeklik tereyağına benzer şekilde üretilir. Gerekli işlemler ardından dinlendirilen doğal tereyağı, özel ısıtıcılarda eritilerek geriye saf yağın kalması sağlanır. Eritme işlemi incelik ve profesyonellik gerektirir. Bu durum her tereyağı üreticisinin sade tereyağı üretememesini sağlar. Maslahat, Erzurum’un profesyonel üretime sahip yerel üreticilerden doğal ve saf tereyağı tedarik eder. Tereyağı severler Maslahat sayesinde saf tereyağı ile yemeklerine lezzet katar.
Sade Tereyağının Farkı Nedir?
Tereyağı lezzetleri üreticiden üreticiye değişirken, üretim şekillerinde oluşan temel farklılıklar tereyağlarını ana kategorilere ayırır. Bunlar yemeklik tereyağı, kahvaltılık tereyağı, yayık tereyağı, erzurum tereyağı, mandıra tereyağı‘dır. Bu kategorilerden biri sade tereyağıdır. Eritilmiş tereyağı, çiğ inek sütünden elde edilen bir mandıra ürünüdür ve standart tereyağı özelliklerine sahiptir. Ancak yapılan eritme işlemi daha yoğun yağlı bir tereyağı elde edilmesini sağlar. Eritilmiş hale getirilen tereyağı, özel kaplarda toplanarak beklemeye alınır. Kremayı andıran yapısı kolay kullanılabilme ve sürülebilme olanağı tanır.
Küçük bir porsiyonu ile kullanıldığı yemekte veya öğünde tereyağının aromasının yoğun bir şekilde hissedilmesini sağlar. Diğer tereyağlarına göre daha koyu bir sarı rengi olması tereyağı içerisinde bulunan yağdan meydana gelir. Yoğun yağ, eklenmesi gereken aroma verici miktarının bile daha düşük oranda olmasını sağlar. Tereyağını seven kişiler için ideal bir tereyağı çeşididir. Alınan saf tereyağı düşük miktarlarda olsa bile yoğun aroması sayesinde daha uzun süreli kullanıma sahip olur.
Hamur işi gibi eritilmiş veya son derece yumuşak tereyağı kullanılması gereken yiyeceklerde hazırlama kolaylığı sağlar. Kişiler ekstra bir eritme işlemi uygulamadan direkt olarak sade tereyağını harca ekleyebilir. Bu durum sos yapımında da sade tereyağını ön plana çıkarır. Tek bir kaşık ile saf tereyağı sayesinde tereyağı şöleni yaşanabilir.