Sade Tereyağı Nasıl Yapılır?
Sade tereyağı üretimi incelik ve ekstra çaba isteyen bir doğal tereyağı çeşididir. Temel maddesi yağlı çiğ inek sütüdür. Yoğun tereyağı aroması seven kişiler için altın değerinde bir tereyağıdır. Yoğun aroması ve kremamsı kıvamı sade tereyağının kaliteli bir üretime sahip olmasını zorunlu kılar. Öyle ki uygulanan üretim adımlarının yanlış olması açığa çıkan tereyağının doğru kıvamda ve lezzetli olmasının önüne geçer. Maslahat, yerel üreticiler tarafından üretilen kaliteli saf tereyağını tüm Türkiye’ye ulaştırır. Sade tereyağı üretimi aşamasında dikkat edilmesi gereken hususlara dikkat ederek, saf tereyağı lezzeti ile sofraları buluşturur.
Sade Tereyağı Üretimine Dair Bilinmesi Gerekenler
Sade tereyağı diğer tereyağı çeşitlerine ek bir üretim aşamasına sahiptir. İnek sütünün kaynatılması sırasında elde edilen süt kreması sütten ayrılır. Ardından soğuk su ile çırpılır veya karıştırılır. Karıştırma işlemi sırasında süt yağı ve suyun ayrışması sağlanır. Açığa çıkan yağ süzülür ve dinlendirilir. Yağ yoğunluğu, içerisine eklenen aromalar gibi değişkenler doğrultusunda kahvaltılık tereyağı veya yemeklik tereyağı hazır hale gelir. Eritilmiş tereyağında ise hazırlanan bu tereyağı özel ısıtıcılarda eritilir. Erime işlemi sırasında tereyağı üzerinde oluşan köpükler dikkatle toplanır. Bu sayede tereyağı içerisinde kalan su bir kez daha ayrıştırılır. Geriye kalan saf tereyağı pet kaplara konularak dinlendirilir. Sade tereyağı genellikle tuzludur. Ancak üreticiye göre tuz miktarları değişkenlik gösterebilir.
Tereyağını yakmamak ve doğru seviyeye kadar ısıtmak üreticinin profesyonelliğini gerektirir. Maslahat tüm üretim basamaklarına dikkat eden, özenli çalışma prosedürlerine sahip yerel üreticilerden tereyağı tedarik eder. Üretim aşaması sırasında ve ulaştırma esnasında soğuk zincirin kırılmamasına özen gösterir. Bu sayede üretimden tüketime kadar olan süreçte Erzurum tereyağını en güzeli ile müşterilerini buluşturur.
Sade Tereyağında Doğal Sütün Önemi
Tereyağının temel maddesi süttür. Sütün yağ miktarı elde edilen tereyağı miktarını ve lezzetini direkt olarak etkiler. Yayık tereyağı geleneksel üretime sahip en doğal tereyağı ürünüdür. Fabrika üretimi olan mandıra tereyağında sütün yağ oranı doğal şartlarda yetişen ineklerin sütüne göre daha düşüktür. Bu durum tereyağının daha fazla aroma vericiye maruz kalmasına neden olur. Her bir üretimden elde edilen tereyağının aroması tek düzedir. Bu durum kişilerin lezzet konusunda tatmin olmamasına neden olabilir. Yöresel tereyağlarında ise bizzat yöre halkı tarafından yetiştirilen ineklerin sütleri kullanılır. İneklerin doğal şartlarda yetişmesi, taze otlar ile beslenmesi süt kalitesini ve lezzetini arttırır. Bu sütten elde edilen tereyağları ise kendiliğinden bir aromaya ve lezzete sahip olur. Doğal süt sağlık ve lezzet yönünden en kıymetli süttür.
Sade Tereyağ Siparişi
https://bit.ly/3zzZxv4