Süt Kaymağı Nedir?
Süt yağının yoğunlaştırılması ile elde edilen bir nevi krema olan lezzete süt kaymağı denilmektedir. Ülkemizin geleneksel lezzetleri arasında yer almaktadır. Türk mutfağında tatlı ve tuzlu pek çok lezzetin en önemli eşlikçilerindendir. Ayrıca ülkemizde farklı yörelerde yapım farklılıkları ve ana malzeme değişikliği ile farklı çeşitleri de bulunmaktadır. Kaymağın lezzeti, yapımında kullanılan hayvan sütüne göre değişkenlikler göstermektedir.
Ülkemizde en çok ilgi gören kaymak çeşidi, mandanın sütünden elde edilmiş olan meşhur Afyon kaymağıdır. Ayrıca yalnızca ülkemizde değil dünyanın pek çok ülkesinde de tercih edilen önemli bir lezzettir.
Kaymak Saklama Koşulları Nedir?
Süt kaymağı ile krema kaymağının saklama koşulları birbirinden farklıdır. İki kaymak çeşidinin de saklama koşulları ve dayanıklılık süresi değişkenlik göstermektedir. Krema kaymağı denilen kaymak çeşidi, süt kaymaktan daha uzun süre tüketmeye uygundur. Yine de içeriğinde bulunan süt nedeniyle kaymak, uzun süre saklamaya uygun bir besin değildir. Özellikle buzlukta saklamak, kaymağın tadını ve yapısını büyük oranda değiştirmektedir. Buzlukta saklama sonrasında kaymağın çözünmesi ardından tadı değişir, daha sıvı ve sulu bir hale gelir. Bu nedenle buzdolabının buzluk kısmında saklanması tavsiye edilen bir saklama seçeneği değildir.
Kaymak alındıktan sonra kısa süre içerisinde tüketilmeye uygun bir besindir. 3-4 gün içerisinde tüketilmesi en doğrusudur. Satın alındıktan sonra buzdolabının normal soğutucu kısmında ve ağzı kapalı bir kap içerisinde en fazla 3 ya da 4 gün rahatlıkla saklanmaktadır. Bu süreyi aşması durumunda tadında bir ekşime ve yapısında bozulma olacaktır. Firmamızın web sitesinden sipariş edeceğiniz süt kaymağı saklama koşullarını web sitemizden inceleyebilirsiniz. Ayrıca ihtiyacınız olma durumunda web sitemizden doğal ve katkısız süt kaymak satın alabilirsiniz.
Krema kaymağı, saklanması daha kolay olan ve daha uzun süre dayanan bir lezzettir. Genellikle çok fazla miktarda alınan kaymak için bu çeşit tercih edilmektedir. Süt kaymağı 3 -4 gün saklamaya müsait bir yapıdayken krema kaymağı ise en fazla 15 güne kadar rahatlıkla saklanabilmektedir. Soğuk ortamlarda ya da kış aylarında kaymağın da saklama süresi değişkenlik göstererek uzamaktadır. Yine de ağzının kapalı olarak saklanması her koşulda önemlidir. Saklama süresi, kaymağın doğru bir şekilde yapımından da etkilenerek değişkenlik göstermektedir.
Kaymak Küflenir mi?
İçeriğinde yoğun bir şekilde süt bulundurması, kaymağın zor saklanan bir besin olmasını sağlamaktadır. Saklama koşulları zor olması nedeniyle miktarının çok fazla olmaması tavsiye edilmektedir. Çok fazla miktarda satın alınarak günlerce ya da haftalarca saklanacak bir lezzet değildir. Küflenmesi de saklama koşullarına uyulmadığı takdirde beklenen en önemli sorunlardan bir tanesidir. Sıcak bir ortamda bırakılması, uzun süre tüketilmemesi, ağzının açık olarak saklanması ve son kullanma tarihinin geçmesi gibi detaylar kaymağın küflenmesine neden olacaktır. Aşırı protein içerikli bir besin olması nedeniyle bu sonuç kaçınılmaz olacaktır. Bu durumda kaymağın tüketilmesi oldukça hatalı bir davranış olacaktır.
Küflenmiş olan kaymak, kesinlikle tüketilmemelidir. Genellikle küflenmiş olan kaymağın üzerinden küf alındığında tüketilebileceği düşünülmektedir. Bu hata tüketiciler tarafından sıklıkla yapılan hatalardan bir tanesidir. Başta zehirlenme gibi pek çok soruna zemin hazırlayabilir. Bu nedenle küflenmiş olan kaymağın küf kısmı alınarak tüketilmeye devam edilmemesi gerekmektedir. Sonucunda büyük riskler meydana gelebilir. Bu nedenle küflenmiş olan süt kaymağı, hiçbir şekilde tüketilmeden atılmalıdır. Her ne kadar tek bir kısımda dahi küf olsa, o tüm kaymağın yapısına dağılmış olacaktır. Yalnızca zehirlenme değil aynı zamanda bu durum penisilin alerjisi olan kişiler için de tehlike arz etmektedir.