İspir Fasulyesi Nedir?
Erzurum yöresine ait İspir fasulyesi, bir diğer adıyla İspir kuru fasulyesi Türk mutfağının sevilen kuru baklagillerinden biridir. Türk mutfağı ile özdeşleşmiş olan İspir fasulyesi, 2011 yılında Türk Patent ve Marka kurumu onayı almış ve coğrafi işaret olarak kabul edilmiştir.
Aroması ve yapısı ile en sevilen fasulye çeşitlerinden biridir. 8- 9 milimetre büyüklüğündeki İspir fasulyeleri pişerken kabuklarını kendiliğinden atmaları ile tüketim kolaylığı sunar. Klasik kuru fasulye cinsleri ile bilinen bilgilerin aksine İspir fasulyesi oldukça hızlı pişer. Çayeli kuru fasulyesi olarak adlandırılan meşhur kuru fasulye yemeği, İspir fasulyesi kullanılarak pişirilir. Bu yemek ile İspir fasulyesinin kendine has lezzeti bir kez daha kanıtlanır.
Kuru fasulye sevmeyen kişilerin bile fasulyeyi sevmesini sağlayan İspir fasulyesi, Maslahat farklı ile Türkiye’nin dört bir yanına ulaşır.
İspir Fasulyesi ve Yerel Üretim
Türkiye’nin önemli lezzetlerinden olan İspir fasulyesi yerel üretim ile yetiştirilir. Dağlık alanlarda yetişebilen bu tür, tamamı ile doğal gübre ile gübrelenerek büyür. Uygun ekim işlemleri ardından hayvan gübresi ile toprak zenginleştirilir. Haziran ayına doğru uzayan bitki dalları sırıklanır ve toprak çapalanır. Gelişim sürecinde haftada bir sulanması İspir fasulyesi yetiştirmenin önemli noktalarındandır. Sonbahar yaklaşması ile hasat zamanı gelir ve yerel üretici İspir fasulyelerini elleriyle toplar. Her bir kalemde 3 veya 4 adet fasulye bulunur. Toplaması zahmetli olan bu fasulye hasat şekline bağlı olarak en kıymetli fasulye olarak kabul edilir. Eylül sonu ve ekim başı hasat zamanı için en ideal aylardır.
Üretim ardından tazeliğini ve özelliğini koruması için saklama şartlarının korunması son derece önemlidir. Maslahat, kendi üretiminin yanı sıra yerel üreticilerden temin ettiği İspir fasulyelerini özel paketlerde muhafaza ederek bozulmalarının önüne geçer. Lezzetli ve şifa deposu olan İspir kuru fasulyeleri ile tüketicileri buluşturur. Piyasada İspir fasulyesi adı altında satılan birçok fasulye bulunur. Ancak bir İspir fasulyesinin gerçek lezzeti için fasulyenin İspir’de yetişmesi gerekir. Maslahat, kendir üretimi ile birlikte direkt olarak yöre halkı tarafından yetiştirilen fasulyeleri temin eder. Alınan fasulyenin İspir fasulyesi olduğunun garantisini sunar.
Erzurum Yöresinin Meşhur Lezzeti
Erzurum bölgesinde önemli tarım kaynaklarından biri olan İspir fasulyesi bölgenin simgesi niteliğini taşır. Eylül ayında hasat edilen fasulyeler için geleneksel olarak İspir Panayırı kutlamaları yapılır. İspir fasulyesi Erzurum halkı için önemli gelir kaynaklarından biridir. Erzurum İspir ilçesinde bulunan 90’dan fazla köyde fasulye yetiştirilir ve bölge halkının geliri İspir fasulyesinden gelir. Ortalama olarak 12.000 kişiye yakın İspir halkı fasulye üretiminde çalışır. Gerek Türkiye içi gerekse yurtdışına ihraç etmek üzere yılda 300 tondan fazla İspir fasulyesi üretilir.
Birçok evin mutfağında sevilerek tüketilen İspir fasulyesi kuruduğunda beyaz bir kabuk rengine sahiptir. Pişirilmeden önce suda bekletilmesi sırasında şişmesi yüksek bir hacme sahip olmasını sağlar. Diğer fasulye çeşitlerine göre daha çok şişer. Pişme ardından yemeğin içine giren salça gibi faktörlerle bu renk değişir. Pişerken dış kabuğu soyulan İspir fasulyesi bu özelliği sayesinde kolay sindirilebilir. Özellikle bağırsak yapısı hassas olan kişiler İspir fasulyesini rahatça tüketebilir. Fasulye tüketimi ardından oluşan gaz durumu İspir fasulyesinde son derece azdır. Önemli bir lif kaynağı olması nedeniyle beslenme uzmanlarının önerdiği besinlerden biridir.