Acem Ekmeği Nedir?
Acem ekmeği, tandır ya da tavada pişirilen mayalı bir ekmek çeşididir. Fırın kullanımından çok daha önce keşfedilmiştir ve günümüzde lojistik destek ile ülkenin dört bir yanında tüketilen bir besin haline gelmiştir.
Ülkemizin yanı sıra Ermenistan, İran ve Azerbaycan gibi ülkelerde de sıklıkla farklı çeşitlerden lavaş ekmeği tüketilmektedir. Kalorisi oldukça düşük olması nedeniyle de sağlıklı besin grubundadır. Kalorisinin düşük olmasının yanından besin değeri açısından da oldukça sağlıklı bir ekmek olarak ilgi çekmektedir. Böylece yediden yetmişe herkesin tüketebileceği faydalı ve lezzetli bir ekmektir.
Erzurum Lavaşı Besin Değerleri
Acem ekmeği, halk arasında ve ülkemizde daha çok Erzurum lavaşı olarak da bilinmektir. Lavaş, pek çok farklı çeşidi olan ve yöreden yöreye değişkenlik gösteren bir besindir. Ancak genel olarak lezzetli olmasının yanından besin değerleri açısından da zengin bir besindir. Karbonhidrat açısından zengin bir besin olan lavaşın içeriğinde bulunanlar:
- Karbonhidrat
- Protein
- Yağ
- Lif
- Sodyum
- Potasyum
- Kalsiyum
- Demir
Tüm bu içerikler yalnızca lavaş için geçerlidir. Tek başına oldukça doyurucu ve sağlıklı olan bu ekmek, yanında tüketilen ek besin ile daha fazla kalori alabilirsiniz. Erzurum bölgesinde bu ekmek daha çok diğer bir sağlıklı besin olan Erzurum peyniri ile tüketilmektedir.
Acem Ekmeği Nasıl Yapılır?
Erzurum’da sofraların vazgeçilmez ekmeğin yapımında un, su, tuz ve ekşi mayadan elde edilmiş olan maya kullanılmaktadır. Tüm bu malzemeler bir kap içerisinde karıştırıldıktan sonra acem ekmeğinin hamuru elde edilir. Hamur hazırlandıktan sonra en az 30 dakika en fazla 1 gün bekletilmektedir. Mayalanan hamur bezeler haline getirildikten sonra bezeler ince bir şekilde oklava yardımıyla açılmaktadır. Açılan her hamur, öncesinde hazırlanan yer tandırına yapıştırılır ve tandırın güçlü ısısı ile yaklaşık 15-20 saniye içerisinde hazır hale gelmektedir.
Acem Ekmek ile Ne Yapılır?
Sağlıklı bir besin olan bu ekmek ile kahvaltı, börek, tost gibi çeşitli tarifler yapılmaktadır. İnce bir ekmek olması nedeniyle oldukça fazla tarifte kullanılmaktadır. Bu ekmek ile yapılabilecek tarifler:
- Tantuni
- Tost
- Lavaş Böreği
- Tavuk Quesadilla
- Cips
- Taco
- Lavaş Pizza
- Lahmacun
Tüm bu çeşitlerin yanı sıra pek çok yemeğe uyarlanabilir bir ekmektir. Yalnızca ülkemizde yapılan değil aynı zamanda dünya yemekleri de Erzurum lavaşı ile basit bir şekilde yapılmaktadır. İnce bir yapısı olması nedeniyle pek çok farklı tarif üretilebilmektedir. Tek başına da lezzetli yemeklerin yanında ekmek olarak tüketilebilir.
Nasıl Saklanır?
Gün içinde tüketilmek için yapılmasının yanı sıra lavaş ekmeği, uzun süreli kullanım için de uygun bir lezzettir. Uzun süreli kullanım için acem ekmeği, bir streç film ile sarılarak buzdolabı ya da derin dondurucuda rahatlıkla saklanabilmektedir. Özellikle tüketim süresi 15 günü geçecek ise mutlaka derin dondurucu içerisinde saklanması tavsiye edilmektedir.