En İyi Lavaş Ekmek Hangisi?
Lavaş ekmek, ülkemizin pek çok farklı şehri ve bölgesinde yapılan bir ekmektir. Her bölgenin kendine has yapım aşaması ve lavaşı vardır. Çok büyük farklar olmasa da yöresel olarak lavaşlarda dikkat edilen noktalar farklılık gösterebilir. Aynı zamanda lavaşın kullanılacağı yemeğe göre de lavaşın özelliklerinde değişkenlik olmaktadır. Trabzon lavaşı, kuru yufka gibi hazırlanıp, fırın ile pişirilmekteyken Erzurum lavaşı ise tandırda pişirilen ince lavaştır.
En İyi Lavaş İçin Püf Noktaları
Yöresel olarak ufak değişkenlikler olsa da lavaş çeşitlerinin her birinde dikkat edilmesi gereken detaylar vardır. Püf noktalarına dikkat ederek en iyi lavaşın yapılması mümkündür. Lavaş yapımında dikkat edilmesi gereken püf noktaları:
- Lavaş hamuru yapımında kullanılan un, ağartılmış un olduğunda lavaş, sert olacaktır. Bu durum ince ve yumuşak lavaşın aksine bir lavaşı ortaya çıkmasına neden olacaktır.
- Lavaş hamuru, bekledikçe daha fazla lezzet vermektedir. Akşamdan yapılan lavaş hamuru, buzdolabında saklandıktan sonra ertesi gün lavaş yapılabilir.
- Lavaş hamuru ne çok yumuşak ne de çok sert olmamalıdır. Çok sert hamurun hem açılması zor olacaktır hem de lavaşı sert bir hale getirecektir.
- Hamurun açılmasından önce bezelere getirilen lavaş hamurunun dinlenmesi oldukça önemlidir. En iyi lavaş ekmek için bezelerin de bir süre dinlenmesi gerekir. Dinlenen bezeler ile hem hamur daha rahat açılır hem de pişme esnasında hamur daha çok kabarır.
- Lavaşın pişmesi için harlı ve yüksek dereceli sıcaklık olmalıdır. Ateşin harlı olmaması, lavaşın geç pişmesini sağlayacaktır. Bu durumda geç sürede pişen lavaşlar da kuruyacak ve sert bir hale gelecektir.
- Lavaşların yumuşak olması için piştikten sonra bir sprey şişesinden su püskürtülebilir. Lavaşın her iki yüzü de bu şekilde ıslatılabilir. Ancak lavaşların ıslatılması esnasında çok fazla su olmamasına dikkat edilmelidir. Çok fazla su ile lavaş yumuşak olmak yerine hamurlaşacaktır. Bu nedenle bir sprey şişesi ile ıslatmak en iyi seçenek olabilir.
En iyi lavaş ekmek için bu püf noktalarına dikkat edilmesi gerekmektedir. Böylece istenilen yumuşak ve lezzetli lavaşlar elde edilebilir.