Erzurum Lavaşı Nedir?
Eski dönemlerde elektronik fırınların bile olmadığı dönemlerde Erzurum bölgesinde lavaş, ekmek olarak tüketilen önemli bir lezzet olmuştur. Erzurum bölgesinde keşfedilen ve zamanla günümüze kadar gelen bu lezzet, artık ülkede bilinen önemli besin kaynaklarından biri haline gelmiştir. İnce, yumuşak ve yufka görünüme sahiptir. Diğer lavaş çeşitlerinden farklı ince olması ve ağızda yumuşak bir his bırakarak dağılmasıdır.
Erzurum lavaşı, Erzurum bölgesinde yoğun olarak yapılan ve bu bölgeye has özel bir lezzettir. Ülkemizde çeşitli bölgelerde üretilen lavaşların her biri farklı bir özelliği ile öne çıkmaktadır. Erzurum bölgesinde üretilen lavaş, yufka ekmeğine benzeyen bir görüntüye sahiptir. Bu lavaş, tüketildiğinde pek çok lavaş çeşidine karşı daha yumuşak bir his bırakmaktadır.
Erzurum Lavaş Tarifi
Türk yemek kültüründe önemli bir yere sahip olan Erzurum lavaşı, eski dönemlerde sınırlı bölge halkı tarafından bilinen bir ekmek çeşidiydi. Ancak günümüzde lojistik destek ile Türkiye’nin pek çok farklı şehrine de ulaşan önemli bir lezzet halini almıştır. Bu önemli lezzetin yapım aşaması ve tarifi şu şekildedir:
- Un
- Maya
- Tuz
- Su
4 malzeme birbirine karıştırılarak ağır bir şekilde yoğurulmalıdır. En az 30 dakika mayalanmaya bırakılmalıdır. Mayalanma esnasında oda sıcaklığında olmasına da dikkat edilmelidir. Mayalandıktan sonra hamur, bezeler haline getirilmesi ve üzerine bir hafif nemli bez örtülmelidir. Böylece bir tanesini açarken diğer bekleyen hamurların da üzeri kurumayacaktır. İnce bir şekilde oklava yardımıyla açılan hamurlar, hazırlanmış olan yer tandırına yapıştırılmalıdır. Yapıştırıldıktan sonra 15-20 saniyede hamurlar Erzurum lavaşı haline gelmektedir.
Lavaşın orijinal Erzurum bölgesinde üretilen lavaş haline gelmesinde hamurun ince olması ve lavaşın tandırda pişmesi oldukça önemlidir. Bu kriterler orijinal lavaşı elde etmek için gereklidir.
Erzurum Lavaşı Kalorisi
Yöresel bir lezzet olan lavaş, içeriği nedeniyle kalorisinin de oldukça fazla olduğu düşünülmektedir. Ancak yoğun bir şekilde tüketilen lavaş ekmeği, standart yapılan ekmeklerden çok daha az bir kaloriye sahiptir. Sağlıklı beslenmek isteyen, az kalori almak isteyen ve diyette olan kişiler için ekmek olarak rahatlıkla tüketilebilir düzeydedir. Tek başına 50 gramlık bir Erzurum lavaşı, 145 kaloriye denk gelmektedir.