İspir Fasulyesi Nerede Yetişir?
İspir fasulyesi, Erzurum ilinin İspir ilçesinde ve bağlı köylerinde yetişen yöresel bir kuru baklagiller türüdür. Yöre halkı tarafından dağlık arazilerde yetiştirilen İspir fasulyesi lezzeti ve sağlığa yararları ile sevilen bir fasulye çeşididir. Diğer fasulye cinslerinden lezzet olarak farklı olması ve daha çok şişmesi ile bilinir. Her yıl 300 ve 500 ton arasında İspir fasulyesi üretilir. Türkiye genelinde tüm meşhur fasulyecilerin ana materyali olan bu lezzet yurtdışına da ihracat edilir.
Gerçek İspir fasulyesine ulaşmanın tek yolu Erzurum, İspir ilçesini ziyaret etmek olarak düşünülürken Maslahat, üretimini yaptığı ve yerel üreticilerden tedarik ettiği fasulyeleri tüm Türkiye ile buluşturur.
İspir Fasulyesi Nasıl Yetiştirilir?
İspir fasulyesi özenle yetiştirilmesi gereken bir gıdadır. İspir’in dağlık arazilerinde ekimi gerçekleştirilen fasulyeden bir yıl hasat alınması ardından arazi ertesi yıl nadasa bırakılır. Doğal hayvan gübresi ile zenginleştirilmiş bir toprağa ekim gerçekleştirilmesi gerekir. Haziran ayında dalları uzayan ve sırıklanması gereken fasulye dalları, eylül ekim aylarında hasat edilir. Diğer fasulyelerden farklı olarak İspir fasulyesi bizzat çiftçinin elleriyle toplanır. Hassas dalları, makine ile toplama için uygun değildir. Bu durum İspir fasulyesini daha kıymetli bir hale getirir. Her bir kalemde 3- 4 adet fasulye bulunur. Toplanan fasulyelerin ayıklanması ardından İspir fasulyesi satışa hazır hale gelir.
İspir Fasulyesinde Maslahat Farkı Nedir?
Piyasada İspir fasulyesi başlığı altında İspir fasulyesine benzer beyaz kuru fasulyeler bulmak mümkündür. Ancak bu fasulyeler benzer görüntüye sahip olsa da lezzetleri oldukça farklıdır. Gerçek İspir fasulyesi, İspir’de yetiştirilir. Yöre halkı kurdukları halk pazarlarında bu ürünleri satışa sunarken bazı üreticiler anlaşmalı firmalar ile fasulyelerini daha geniş bir pazara sunar.
Maslahat, bizzat ürettiği ve yerel üretici tarafından yetiştirilen fasulyeleri temin eder. Özenle paketlenmiş paketlerde, bozulma ve hava ile temasını önleyerek tüketiciyle buluşturur. 1 kiloluk paketlerde satılan İspir fasulyesi, ilk günkü lezzetini korur. Maslahat, ürün temin ettiği üreticinin profesyonelliğini sorgulayan bir markadır. Bu sayede bünyesinde bulunan ürünlerin doğal olduğunun ve koruyucu madde içermediğinin garantisini verir. İnternet üzerinden yapılacak kısa bir alışveriş ile İspir’e gidilmesine gerek kalmadan fasulyeler sofralarla buluşur.