Her peynirin saklama şekli farklıdır. 2- 4 derece sıcaklıkta buzdolabında muhafaza edilme sıcaklığı her peynir türü için geçerlidir. Ancak dondurma kısmında farklılıklar oluşur. Kaşar peyniri, üretim aşamalarındaki işlemlere bağlı olarak buzlukta dondurularak saklamaya uygun bir peynir değildir. İçerisindeki suyun uzaklaştırılmasına bağlı olarak dondurulup, çözülen taze kaşar peyniri dokusunda değişimler görülür. Bu durum eski kaşar peynirinin buzdolabının dolap kısmında saklanmasını gerektirir.
Kars kaşarının son tüketim tarihleri bulunur. Süt ürünlerinin bakteri oluşumundan önce tüketilebilmesi için bu süreye uyulması büyük önem taşır. Paketi açılmamış kaşar peynir son tüketim tarihine kadar ilk günkü lezzetleriyle muhafaza edilebilir. Özellikle vakumlu paketler hava geçişini engellediğinden en sağlıklı paketleme şekillerinden biridir. Paketi açılmış taze kaşar için ise saklama koşullarında dikkat edilmesi gereken bazı başlıklar bulunur.
Paketi Açılmış Kaşar Peynir Nasıl Saklanır?
Eski kaşar peynirleri tuzlanmalarına bağlı olarak havayla temasa karşı daha dayanıklıdır. Zamanla üst dokularında kurumalar gerçekleşir. Taze kaşar hava ile temasa karşı daha az dayanıklı bir peynir çeşididir. Bundan dolayı saklama koşullarına ekstra özen gösterilmelidir. Ancak taze kaşar peyniri veya eski kaşar peyniri olması fark etmeksizin gerçek kaşar peyniri vakumlu paketin açılması ardından dikkat edilmesi gereken saklama koşulları ortaktır.
- Hakiki kaşar peyniri bozulmaması için hava almaması oldukça önemlidir. Bundan dolayı açılan doğal kaşar peyniri, kendi kabında veya cem, seramik, metal saklama kaplarında hava almayacak şekilde saklanmalıdır.
- Tüketilmediği müddetçe buzdolabından çıkarılmamalı ve soğukluğu korunmalıdır.
- Yapılan en yaygın hatalardan biri kahvaltılıklar içerisine konulan peynirlerin kahvaltı sofrasında saatlerce bekletilmesi ve ardından tekrar dolaba kaldırılmasıdır. Bu durum soğuk zincirin kırılmasına neden olur ve peynirin yapısında değişimler oluşur. Küflenme, renk ve doku değişimleri sıkça görülen değişimlerdir. Küflenme halinde peynirin küflü kısmı kesilerek uzaklaştırılmalıdır.
Pişmiş Kaşar Peyniri Nasıl Saklanır?
Yemeklere yöresel ürünler ile özel lezzetler katan kaşar peyniri, özellikle hamur işlerinde sıkça kullanılır. Artan yemeklerin muhafaza edilmesi halinde pişmiş olmaları bozulmayacakmış fikri uyandırabilir. Ancak bu doğru bir fikir değildir. Pişmiş kaşar peyniri de kapalı bir kapta buzdolabında saklanmalıdır. İlk pişmesi ardından sadece bir kez ısıtılması önerilir. Defalarca ısıya maruz kalması peynirin aynı zamanda da yemeğin yapısında bozulmalara neden olabilir.
Kaşar Peyniri Siparişi
(1.7-1.95 Kg Arası) Paket Ambalajda.