Lavaş Ekmek Çeşitleri?
Lavaş ekmek; kullanılan malzeme, hamuru ve yöreye göre değişkenlik göstermektedir. Lavaş yapımında maya, un, su ve tuz kullanılmaktadır. Bu malzemeler çok fazla değişen malzemeler değildir. Ek olarak şeker bazı yörelerde lavaş hamuru içeriğine eklenmektedir. Orijinal lavaş hamuru tarifinde ise şeker bulunmamaktadır. Standart bir lavaş haricinde lavaş kullanım alanına göre de değişkenlik göstermektedir.
Tantuni lavaşı, çiğköfte lavaşı ve dürüm lavaşı gibi farklılıklar olabilir. Bunların yanı sıra Erzurum lavaşı, yer altı tandırında pişerken Trabzon lavaşı ise fırın içerisinde pişmektedir. Bu farklılıklar dışında malzeme olarak lavaş üzerinde büyük değişiklikler olmamaktadır.
Lavaş Hamurunda Neler Vardır?
Her yörenin kendine özgü lavaşı olmasına rağmen genel olarak malzemeler aynıdır. Un, su, tuz ve maya; lavaş ekmek malzemelerini oluşturmaktadır. Bunun haricinde bazı bölgelerde şeker ya da sıvıyağ gibi malzemelerde eklenmektedir. Ancak ülkemizde yoğun olarak un, su, maya ve tuz kullanılmaktadır. Yeni dönemde ise renkli lavaş elde etmek için pancar gibi çeşitli sebze ve meyveler de lavaş yapımında kullanılmaktadır.
Lavaş Ekmeğinin Fiyatları
Her ekmek çeşidinde olduğu gibi lavaş ekmeklerinin de fiyatında değişkenlikler olmaktadır. Yıl içinde un, su, tuz ve maya üzerindeki fiyat artışları lavaş fiyatlarını da etkilemektedir. İçeriği sağlıklı olan lavaş fiyatları oldukça uygun fiyatlardan oluşmaktadır. Evde yapmakla vakit kaybetmek istenilmediği takdirde cüzi ücretler karşılığında marketlerde ya da online sipariş hizmeti veren uygulamalarda bulunabilir.
Lavaş Saklama Koşulları
Uzun sürede tüketilecek olan lavaş, belirli şartlar sağlandığı takdirde uzun süre bozulmadan durabilir. Belirli şartlar sağlanmadığında ise ekmekler bozulacak ve tüketilmeyecek bir hale gelecektir. Lavaşın saklanmasında en önemli kriter ne kadar sürede tüketileceğidir. 15 gün içerisinde tüketilecek olan lavaş, buzdolabının alt kısmında rahatlıkla saklanarak tüketilebilir. 15 Günden daha uzun sürede tüketilmek için yapıldığında ise streç bir filme sararak derin dondurucu kısmında lavaş ekmek rahatlıkla saklanabilir. Bunların haricinde ekmeklerin miktarı çok fazla ise evin soğuk ve güneş almayan odasında uzun süre saklanabilir. Ekmeklerin piştikten sonra soğumasına ve kuru olmasına dikkat edilmelidir. Son olarak üzerine de bir temiz bez örterek uzun süre saklayabilirsiniz.