Lavaş Ekmek Nasıl Saklanır?
Lavaşın bozulmadan daha uzun süreli bir şekilde nasıl saklanacağını öğrenmek istiyorsanız sizlere bu konuda yapmış olduğumuz araştırmalar sonucunda bilgiler ileteceğiz. Lavaş ekmek hazırlanıp pişirildikten sonra ince ve kuru bezlere sarılarak uzun süreler bozulmadan muhafaza edebilirsiniz.
Köylerde zorlu kış aylarına hazırlık yapan kadınlar pişirdikleri lavaşları üst üste dizerek serin ve kuru ortamlarda muhafaza ederek kış aylarında afiyetle tüketmektedirler. Lavaşın muhafaza edildiği ortamın serin ve kuru olması çok önemlidir. Bu şartlara ne kadar uyulursa bozulma süresi o kadar uzar. Genellikle kiler denilen serin odalarda muhafaza eden Anadolu insanı istenildiğinde lavaşları ılık su ile ıslatarak ilk günkü haline getirmektedirler.
Lavaş Hangi Yiyeceklerle İyi Gider?
Lavaş kalori açısından düşük olan bir ekmek türü olduğundan ötürü daha çok ağır besinlerin yanına yakıştırılmaktadır. Örneğin; et, tavuk gibi besinlerin yanında dürüm haline getirilmesi için konulmaktadır. Doğu yörelerinde kebap yemeklerinin yanına çok yakıştırılan ve damak tadını çok hoş hale getiren lavaş ekmek sofralardan asla eksik olmamaktadır. Ana yemeklerin yanı sıra lavaş; kahvaltılarda da vazgeçilmez bir lezzettir. Arasına konulan kaşar ve tereyağı ile tost makinasına konularak çok lezzetli hale getirilen lavaş, sabah kahvaltılarında da çok fazla tüketilmektedir. Adıyaman ve Şanlıurfa yörelerinin meşhur yiyecekleri olan çiğköfte yanına da çok yakışmaktadır.
Lavaş Ekmeğinin Faydaları Nelerdir?
Sağlıklı olarak kabul edilen lavaş ekmek, içerisinde barındırdığı bileşenler sayesinde insan vücuduna birçok yararı bulunmaktadır. Dengeli bir şekilde tüketilmesi halinde yararlı bir besin olan lavaş buğday unu yerine tam buğday unundan yapıldığı takdirde besin değerleri açısından oldukça zengin değerler taşımaktadır. Peki bu içerdiği besin değerleri neler diye soracak olursanız gelin sizlere bu değerleri açıklayalım. İçerisinde bulunan yüksek demir oranının yanı sıra B1, B2, B5, B6, B9 vitaminleri de barındırmaktadır. İnsan vücudunun bu vitaminlerini oldukça karşılayan lavaş, içerisinde bulunan vitaminler sayesinde beyin sağlığını da korumaktadır. Diğer yandan da folik asit açısından yüksek değerlere sahip olmasıyla birlikte lif açısından da oldukça zengin bir gıdadır.
Lavaş Ekmeği Ne Kadar Sürede Tüketilmelidir?
Tandırda yaptığınız lavaşı kiler denilen serin odalarda saklamanız halinde 6 aydan fazla muhafaza edebilirsiniz. Serin ve kuru bir ortamda olması halinde daha uzun sürelerde dayanabilmektedir. Lavaş ekmek ev ortamında yapılması halinde ise buzluğa koyarak ortalama olarak 4 ay muhafaza edebilirsiniz. Buzluktan çıkardığınız lavaşı ılık bir ortamda çözünmesini beklemelisiniz. Tamamen çözülen lavaşı ister ısıtarak isterseniz de o şekilde tüketebilirsiniz. Ancak buzluktan çıkartarak çözdürdüğünüz ekmeği tekrar buzluğa atmamalı ve hızlı bir şekilde tüketmelisiniz. Tam tersi olması halinde bozulmalara ve küflenmelere yol açmış olursunuz. Yüzyıllardan beri yapılan lavaşları serin yerde muhafaza eden insanlar bu şekilde tüketerek sağlıklı bir yaşam sürdürmüşlerdir.
Lavaş Ekmeği İle Yapılan Aperatif Tarifler Nelerdir?
Lavaş ile her öğününüzü şenlendirecek birçok sağlıklı tarif bulunmaktadır. İçine ne konursa onu çok lezzetli hale getiren lavaş ekmek, dünyada çok fazla tüketilen ekmekler arasında ilk sıralarda yer almayı başarmıştır. Peki lavaş ile yapılan aşırı kolay tarifler nelerdir? Bu sorunun yanıtını aşağıya maddeler halinde vereceğiz.
- Fırında Tavuklu Lavaş
- Yoğurtlu Et Tantuni
- Tavada Lavaş Gözleme
- Renkli Sağlıklı Dürüm
- Lavaş Lahmacun
- Lavaş Pizza
Yukarıda sıraladığımız basit bir o kadar da lezzetli tarifleri deneyerek damaklarınızı şenlendirebilirsiniz. Her evde bulunan malzemeler ile yapılan bu kolay tarifler sayesinde misafirlerinizde evinizden yüzleri gülerek ve karınları doyarak ayrılacaklardır.