Lavaş Ekmek Nedir?
Lavaş; un, su, tuz ve yöreye göre değişkenlik gösteren maya ürünlerinin birleşimi ile ortaya çıkan ekmek türüne denir. Çoğunlukla tandırda pişirilen ancak ev ortamında da tavada bile kolaylıkla yapabileceğiniz lavaş çok hafif ve sağlıklı bir besindir. Dünya mutfağında da çok fazla tüketilerek neredeyse her yemeğin yanına yakışan bir ekmektir.
Ülkemizde de en fazla tüketilen ekmek türlerinin başında lavaş ekmek gelmektedir. Sofraların vazgeçilmezi haline gelen lavaş, özellikle etli yemeklerin yanına çok yakışmaktadır. Yöresel etli yemeklerin neredeyse hepsinin yanında tüketilen lavaş ağızda yumuşacık lezzetli bir tat bırakmaktadır. Diğer ekmeklere nazaran daha hafif ve sağlıklı bir ekmek türü olan lavaş sağlıklı beslenmek isteyen kişiler için de vazgeçilmez bir ekmektir.
Lavaş Ekmek Hangi Yörelerde Tüketilir?
Türkiye, Azerbaycan, Ermenistan ve İran bölgelerinde lavaş ekmek sıklıkla tüketilmektedir. Sıraladığımız ülkelerin yöresel yemeklerinin ağırlıklı olarak etli olması sebebi ile normal buğday ekmeği yerine daha hafif ekmek yakıştırarak tercih etmektedirler. Yalnızca yemeklerde değil kahvaltı ve ara öğünlerde de çok fazla tüketilmektedir. Her evde bulunan ana malzemelerle kolaylıkla yapılan lavaş, sıcak sıcak peynir ve tereyağı ile beraberde tercih edilerek tüm yörelerde tüketilmektedir. Ülkemizde Erzurum, Şanlıurfa, Diyarbakır, Adıyaman gibi birçok doğu ilinde en çok kullanılan ekmek türüdür. Bu yörelerde adeta lavaş olmadan sofraya oturmayan aileler vardır. Bu nedenle doğu illerinin neredeyse hepsi yazın tandırlardan lavaş yaparak kilerlerde saklamaktadır.
Lavaş Mayalı Mı Mayasız Mı Yapılır?
Yöreden yöreye içeriği ve yapım şeklinin değişkenlik gösterdiği lavaş ekmek çoğunlukla mayalı tercih edilmektedir. Daha yumuşak ve pofuduk olması açısından çoğu yöre lavaşı mayalı tüketmektedir. Etli yemeklerin yanında örneğin kebabın yanında mayasız lavaş tercih edilmektedir. Bunun sebebi ise mayasız lavaşın daha ince olmasıdır. Lavaşın daha kolay bir şekilde dürüm şeklinin almasını istiyorsanız mayasız tercih etmelisiniz. Ancak daha pofuduk ve tırnak pide gibi şeklini almasını istiyorsanız harcın içine maya ilave etmelisiniz. Maya eklediğiniz hamurun daha güzel ve lezzetli olmasını istiyorsanız en az 30 dk. mayalanmasını beklemelisiniz. Mayalanan hamuru bezeler haline getirerek ve üzerine bez örterek 10 dk. beklemeniz halinde lavaş hamurunun lezzetine lezzet katmış olacaksınız.
Lavaş Hangi Yemeklerin Yanında Tüketilir?
Tek başına bile çok lezzetli ve sağlıklı bir ekmek türü olan lavaş birçok yemeğin yanında tercih edilerek tüketilmektedir. Çoğunlukla Anadolu yörelerinde etli yemeklerin yanında ve diğer tüm öğünlerde kullanılan lavaş ekmek, lezzetli ve ağırlık yapmayan bir ekmek türüdür. Hangi yemeklerin yanında tüketilmektedir sorusuna yanıt olarak sizlere birkaç örnek vereceğiz. Kebap, tantuni, çiğköfte, güveç gibi birçok yemeğin yanında tüketilmektedir. Diğer yandan içine konulan her şeyi dürüm haline getirerek çok lezzetli hale getiren lavaş hem sağlıklı hem de çok lezzetli bir besindir.
Lavaş ile Neler Yapılır?
Lavaş, her yemeği kaldıran en hafif ekmeklerden biridir. Lavaş ekmek ile birçok pratik yemek hazırlayarak her öğün midenize ziyafet çektirebilirsiniz. Lavaş ile neler yapılır sorusuna yanıt olarak sizlere örnek olması açısından birkaç örnek vereceğiz.
- Lavaş Tost
- Lavaş Böreği
- Lavaş Cips
- Tantuni
- Lavaş Pizza
- Lahmacun
Yukarıda sıraladığımız yemekleri lavaş ile kolaylıkla hazırlayabilir, karnınızı doyurabilirsiniz. Basit malzemelerin bir araya gelmesiyle ortaya çıkan bu muhteşem lezzetin yanına ne konursa yakışıyor. Her yörede farklı şekilde ve içerikte tüketilen lavaşın her türlüsü çok lezzetli ve sağlıklıdır. Lavaş ile yapılan tarifler hem pratik hem de çok lezzetlidir.