Lor Peyniri Nasıl Yapılır?
Lor peyniri herkesçe çok sevilen ve hemen tüm toplumlar tarafından ulaşılabilir olması açısından önemli bir besin kaynağıdır. İçerisinde bulunan vitamin ve mineraller de sağlığımızı olumlu yönde etkilerken, aynı zamanda lezzetli olması da dikkat çeken bir diğer artı. Günümüzde teknolojik araçların da gelişmesi ile birlikte daha Steril ortamlarda hazırlanıyor. Ancak kendimiz evde lor peyniri üretmek istersek de bu da mümkündür.
Bunun için kaç kişilik ve hangi amaçla yapacağımız oldukça önemlidir. Bu sizin yapacağınız lorun ölçüsü için gereklidir. Çünkü bu peynir diğerleri gibi uzun sürede değil, kısa süre içerisinde tüketilmesi gereklidir. Dolayısıyla ölçünüzü tutturmanız gereklidir. 1 kilogram lor peyniri yapımı için gerekli örnek malzemeleri şu şekilde sayabiliriz:
- 4 kilogram çiğ süt
- 1 yemek kaşığı elma sirkesi
- 1 çay bardağı limon
Yapım aşamasına geçmek gerekirse, 4 kilogram çiğ sütü öncelikle pişirmeniz gerekir. Süt derin bir tencerede kaynayana kadar yüksek ateşte pişmeli, kaynadıktan sonra ocak kısılmalı ve 5 dakika daha beklenmelidir. Bu noktada sirke ve limonun birlikte sütün içine katılması gerekiyor.
Bu karışım sütünüzü kesmeye başlayacaktır. Kesilme sonrasında sütünüzü ocakta 5 dakika daha tutun ve süre sonunda ocağı söndürerek tencereyi alın. Bir sonraki aşamada sütünüzün kesilmesinin bir etkisi olarak ayrışması için 1 saat kadar bekleyin.
Bu süre zarfında sütünüz topaklaşmaya başlayacaktır. Bir saatlik süre sonunda lor peyniri için son aşamalardan birisi olarak topakları temiz bir türbendin içerisine aktarın ve kalan suyunu süzdürün. Genellikle evlerde bu işi musluk kenarlarında yaparlar. Bunun temel sebebi süzülen suyun direkt olarak lavabodan akması istenir. Bu işlemin ardından lor peyniri hazır hale gelir ve tüketilmeyi bekler. Afiyet olsun.
1 Kilo Sütten Ne Kadar Lor Peyniri Çıkar?
Lor peyniri yapımı çok zahmetli değildir. Oldukça basittir. Yalnızca ne kadar ihtiyacımız olduğuna karar vermemiz gerekiyor. Bunun da temel sebebi lor peyniri çabuk eskiyebilmektedir. Dolayısıyla ölçümüzü bir kilo süt üzerinden alabiliriz. Bir kilo sütten yaklaşık olarak 250 gram lor peyniri çıkartabiliriz. Bu bağlamda bir kilo lor peyniri için ise 4 kilo süt kullanmamız gerekiyor.
Bebeklere ve Yaşlılara Özel Lor Peyniri Yapılabilir mi?
Yaşı ileri kişiler kendilerine özel lor peyniri isteyebilirler. Bunun temel sebebi vücutlarında yılların yorgunluğu ile oluşan sağlık problemleri olabilir. Bu durumda lor peyniri yaparken tuz atma kısmını es geçmek yaşlı insanlar için daha doğru olacaktır. Böylece kalp, tansiyon ve kolesterol gibi rahatsızlıkları olan kişiler gönül rahatlığı ile lor peyniri tüketebilirler.
Aynı şekilde bebekler de doğru bir şekilde beslenmelidir. İlk altı ay anne sütü sonrasında ek gıda olarak lor peyniri verilebilir. Sütten yapılan ve tamamen doğal olarak elde edilen lor, aynı yaşı ileri kişilere özel hazırlanan tuzsuz seçeneği ile yapılabilir. Bu sayede fazla tuz alıp, iç organların yorulmasına gerek kalmadan lor tüketimi gerçekleşmiş olur.
Bu noktada uyarı yapmakta fayda var. Lor peynirine tuz eklemeyi düşünmüyorsanız çabuk bozulmasına karşılık hızlı bir şekilde tüketmelisiniz. Aksi takdirde kısa süre içerisinde bozulmalar görebilirsiniz.
Yoğurttan Lor Peyniri Yapılır mı?
Lor peyniri yalnızca sütten değil, tüketemediğimiz yoğurttan da yapılmaktadır. Elinizde kalan yoğurdu kısık ateşte topaklaşana kadar kaynatın. Bu topakları türbende sarın ve süzün. Tüm süzülme işlemi yaklaşık olarak bir gün sürmektedir. Daha sonra tuz ekleyecekseniz bu aşamada katın. Tüm loru bir kaba alın ve buzdolabına kaldırın.