Lor Peyniri Nedir?
Lor peyniri, çok geniş bir coğrafyada kullanılan ve birçok kişi tarafından birden farklı şekillerde tüketilen süt ürünüdür. Genellikle peynir altı suyu ve orada bulunan peynir kalıntılarından üretilir. Yapılış şeklinde peynir kültürü ve peynir mayası eklenerek de üretildiği görülmektedir.
Anadolu coğrafyasında lor peynirlerin arta kalan suyu içerisindeki parçalardan elde edilerek yapılır. Bu da geleneksel üretim şekilleri içerisinde çoğunlukla türbent benzeri süzdürücü etkisi olan eşyalarla yapılır. Ancak elbette günümüzdeki üretim şekli tamamen otomatik ve daha steril koşullardadır.
Lor peyniri lezzet açısından oldukça hafiftir. Tuzlu ya da tuzsuz olmak üzere iki çeşit üretilir. Elbette bazı lor peynirleri, pul biber veya farklı baharatlarla karıştırılarak da satılmaktadır. Bu tamamen kişinin damak zevki ve bölgenin lor peyniri tadı anlayışına bağlı olarak gelişir. Ülkemizde üretilen lor peynirine benzeyen peynir çeşitleri farklı ülkelerde de üretilmektedir. Ancak şekil olarak biraz daha farklı bir tür olduğu için kullanıldıkları yerler de başka olabilmektedir.
Lor Peyniri Özellikleri Nelerdir?
Lor peyniri özellikleri arasında en belirgin olanı hafif olmasıdır. Genellikle kahvaltılarda tüketilen bu peynir türü, ince yapısı ile öne çıkmaktadır. Buna ek olarak kişiler kullanacakları yere göre ya da sağlık durumlarına göre tuzlu ya da tuzsuz seçeneğini değerlendirmektedir. Lor, daha az kortizol üretimini yapan gıdalar arasında yer almaktadır ve bu da kilo vermeye yardımcı olan kalsiyum açısından zengin olduğu anlamına gelmektedir. Ayrıca lor tüketmek uzun süre tok hissetmenizi sağlayarak, kilo vermenize de yardımcı olması açısından önemli besin kaynakları arasında sayılır.
Lor tam olarak peynir olmasa da onun besin değerlerini saklayan muadil ürün gibi görülmektedir. Her peynir tüm ortamlarda tüketilmese de, lor hemen her ortamda ve şekilde sevilerek yenir. Bir peynirin besin değerlerine yakın olması ve fiyat olarak biraz daha uygun olması her kişinin bu ürüne kolay bir şekilde ulaşabilmesine olanak tanır. Kaldı ki görünüm açısından da normal peynir gibi beyaz renktedir.
Lor peynirinin bir diğer özelliği ise taze olarak tüketilmesidir. Dolayısıyla uygun saklama koşullarının oluşturulması ve tüketilmediği dönemlerde bu koşullar altında saklanması elzemdir.
Lor peyniri hemen her ürün ile birlikte tüketilebilir. Örneğin yufka ile yapılan böreklerin içerisine konularak, farklı bir tat ve aroma verebilir. Buna ek olarak en kolay eriyen peynir türleri arasında yer alması da çokça tercih edilmesini sağlar.
Lor Peyniri Sağlıklı Mıdır?
Lor peyniri tüketildiğinde sağlığınıza olumlu anlamda katkı yapacak birçok vitamin ve minerali de bedeninize katarsınız. Bu açıdan bakıldığında lor son derece sağlıklı bir besindir. Tansiyon hastaları, bebekler, yaşlılar düşük sodyum ve yağ oranları sebebi ile sağlık dengeleri bozulmadan rahatlıkla lor peyniri tüketebilirler.
Eğer kilo vermek için mücadele veriyorsanız lor peyniri tam da size yarayacak besinlerin başında gelir. Bugün birçok diyetisyen “kibrit kutusu büyüklüğünde beyaz peynir” tabirini kullanmak yerine direkt olarak lor peyniri öneriyor. Çünkü içerisinde kalsiyum başta olmak üzere protein, fosfor, karbonhidrat gibi birçok etken madde bulunmaktadır. Ayrıca lor peyniri tok tutma özelliği açısından da önemli bir besin kaynağıdır. Tüm bunlara ek olarak lorun bir diğer özelliği ise sporcular içindir. İçeriğinde bulunan protein özelliği ile lor kas yapımı konusunda önemli katkılar sağlar.
Ancak bu özelliğinden dolayı gün içerisinde bolca lor peyniri tüketmek doğru değildir. Uzmanlar tarafından yapılan araştırmalara göre günde bir ya da iki porsiyondan fazla lor tüketmemek gereklidir.