Süt Kaymağı ile Ne Yapılır?
Kaymak, büyük oranda süt içeriği ile elde edilen ülkemizde de sıklıkla tüketilen bir besindir. Genellikle kahvaltı öğünlerinde yoğun bir şekilde tüketilmektedir. Özellikle yöresel kahvaltılarda kaymak, kahvaltı sofralarının vazgeçilmez ürünüdür. Ancak bunun yanı sıra pek çok yemek ve tatlı içeriğinde de süt kaymağı kullanılmaktadır. Yemek ve tatlıların içeriğinde kullanılmasının yanı sıra kaymak, pek çok tatlının yanında da kullanılan bir besindir. Lezzetin tamamlayıcı olarak günümüzde de pek çok tarifte kullanılmaktadır. Bunlar:
- Kaymaklı Poğaça
Standart poğaça tariflerinin iç harcında kaymak tercih edilmektedir. Özellikle kaymaklı poğaça, kahvaltı sofralarında kullanılan bir lezzettir.
- Kaymaklı İncir
Bir diğer faydalı besin olan incir ile kaymak bir araya getirilerek lezzet bombası tarzında bir tatlı olan kaymaklı indir elde edilmektedir. Pek çok yörede bu tatlı, sıklıkla tercih edilmektedir.
- Kaymaklı Bulgur Pilavı
İster sebzeli ister normal bir bulgur pilavının üzerine kaymak eklendiğinde lezzet de bir o kadar artmaktadır. Sıcak bir şekilde servis edilen bu lezzet, ülkemizde akşam yemeklerinde tercih edilmektedir.
- Kaymaklı Kadayıf Tatlısı
Kaymak ile bir arada sunulan kadayıf tatlısı, ülkemizde sevilen lezzetlerden bir tanesidir.
- Hayrabolu Tatlısı
Tekirdağ mutfağının önemli lezzetlerinden biri olan Hayrabolu tatlısı, kaymak eşliğinde tüketilen bir lezzettir.
- Kaymaklı Künefe
Pek çok tatlının yanında sunulan süt kaymağı, Kaymaklı künefe tarifinde iç malzeme olarak kullanılmaktadır. Böylece iç kısmı tamamen kaymak olan bir künefe elde edilmektedir.
- Kaymaklı Kayısı Tatlısı
Kayısı marmeladı, yumurta akı ve Antep Fıstığı ile yapılan kaymaklı kayısı tatlısının en önemli eşlikçisi kaymaktır. Kaymak, bu tatlının yanında üzeri hafif yakılarak servis edilmektedir.
- Kaymaklı Elma Tatlısı
Elma tatlısının ortasına açılan oyu kısım, servis esnasında kaymak ile doldurularak elma tatlısı oluşturulmaktadır.
- Kaymaklı ve Cevizli Hurma Tatlısı
Sağlıklı bir tatlı denildiğinde akla gelen hurma, kaymak ile doldurulduğunda eşsiz bir lezzet ortaya çıkmaktadır.
- Kaymaklı Ekmek Kadayıfı
Süt kaymağı ile ekmek kadayıfı birbirini tamamlayan ülkemizde de sıklıkla tüketilen bir lezzettir. Ekmek kadayıfı sade ve dondurma ile tüketilebilir. Ancak çoğunlukla kaymak bu tatlıda tercih edilmektedir.
Tüm bunların yanı sıra pek çok yemeğin yanında ve içeriğinde de kaymak kullanılmaktadır. Bu durum yalnızca nasıl tüketilmek istendiğine bağlıdır. İster tek başına, ister tatlı ile isterseniz yemeklerinizde rahatlıkla kaymak kullanabilirsiniz.