Süt Kaymağı Nasıl Elde Edilir?
Yöreye göre inek ya da manda sütünün kullanılması ile kaymak elde edilmektedir. Kaymağın türüne göre süt oranı da değişkenlik göstermektedir. %60 oranında süt içerikli kaymak da vardır aynı şekilde %70 oranında süt içeriği bulunan kaymak çeşidi de bulunmaktadır. Sütün kaymak tenceresinde kaynatılması ile elde edilmektedir.
Kaynayan süt, geniş ağızlı bir borcama ya da benzeri bir kap içerisine dökülür. Döküldükten sonra süt demlenmeye başlayacak ve bu şekilde kaymak tutmaya da başlayacaktır. Genellikle 24 saat içerisinde süt kaymağı oluşmaktadır. Bu zaman aralığı süt oranına göre değişkenlik göstermektedir.
Kaymaktan Tereyağı Nasıl Yapılır?
Süt yağının yoğunlaştırılması ile elde edilen tereyağı, kaymaktan da elde edilmektedir. Evde kendi tereyağınızı bu şekilde kolay bir şekilde yapabilirsiniz. Üstelik katkısız ve doğal bir tereyağını da bu şekilde elde edebilirsiniz. Kaymak yapımı esnasında ağzı geniş bir kaymak tavasında ya da tencerede süt kaynatılmaktadır. Kaynama esnasında sütün üzerinde kaymak tabakaları oluşmaktadır. Tam bu anda bir kap içerisine bu kaymakların alınması gerekmektedir. Daha sonra ağzı kapalı bir şekilde buzluk kısmında muhafaza edebilirsiniz. Ancak tereyağı yapımında tercih edilen sütün kendisinin yağlı olması çok önemlidir. Yağı bol olmayan süt ile bu kaymakları ve haliyle tereyağını tam olarak elde etmek zor olacaktır. Bu şekilde aynı anda hem süt kaymağı hem de doğal tereyağı elde edebilirsiniz.
Süt Üzerinde Kaymak Neden Olur?
Kaynama esnasında sütün üzerinde bir tabaka halinde kaymak oluşmaktadır. Bu kaymak kenara alınarak tereyağı olarak kullanılabilir. Ancak herkes bu kaymaktan hoşlanmayabilir. Bu kaymağın oluşmasının en önemli nedeni, sütün sağılma yöntemi ile elde edilmesidir. Sağılma yöntemi ile elde edilen sütü, bu şekilde rahatlıkla anlayabilirsiniz. Sağılma yöntemi ile elde edilen süt, kaynadıkça üzerinde bir kaymak oluşur. Bu oluşan kaymak, süt yüzeyinde biriken aslında yağ katmanıdır. Sütün ne kadar yağlı olduğuna göre de bu katman değişkenlik gösterebilir. Tereyağı elde etmek için sütün yağlı olması gerekmektedir. Özellikle hem süt kaymağı hem de tereyağı elde etmek isteniyorsa mutlaka sütün yağ oranına dikkat edilmelidir.