loader image
Reyonlar ve Ürünler Yükleniyor...
Lütfen Bekleyiniz
Uygulamayı indir daha hızlı ve güvenli işlem yap.

Süt Kaymağı Nasıl Yapılır?

Süt Kaymağı Nasıl Yapılır?

Süt Kaymağı Nasıl Yapılır?

Kaymak yapımı, benzer malzemelerden olsa da yöresine göre yapım metotları değişkenlik göstermektedir. Yine de oldukça birbirine benzer yöntemler ile süt kaymağı elde edilmektedir. Kaymağın yapımı ne kadar kolay olsa da zaman gerektiren aşamaları vardır. Bu aşamalara uyulduğu takdirde evde rahat bir şekilde hakiki kaymak elde edilmektedir. Evde kaymak yapımı esnasında içeriğine krema ve tereyağı da katılmaktadır. Ancak gerçek bir kaymak elde edilmek isteniyorsa bu yapılan oldukça hatalıdır. Hakiki kaymağın içeriğinde krema ya da tereyağı gibi malzemeler bulunmamaktadır. Pınar marka kaymak, hakiki kaymak tarifine uygun olarak üretilen kaymaklar arasına yer almaktadır.

Kaymak Malzemeleri:

  • Süt

Süt tercihi kişiye ve yöreye göre değişkenlik göstermektedir. Genellikle inek sütü, üzerinde çatlamaların oluşması ve renginin sarı olması nedeniyle tercih edilmektedir. Afyon kaymağında da olduğu gibi manda sütü, kaymak yapımında yoğunlukla tercih edilen süt çeşididir. Nevşehir’in Kaymaklı köyünde üretilen ve tescilli olan süt kaymağı ise inek sütünden elde edilmektedir. Tatları birbirinden farklı olsa da Kaymaklı kuru kaymağı da ülkemizde ve dünyanın diğer ülkelerinde tercih edilen bir kaymak çeşididir. Aradığınız kaymak çeşidini web sitemizden sipariş verebilirsiniz.

Kaymak Yapım Aşamaları:

  1. Mandadan elde edilen akşam sütü, 3-4 kat halinde olan tülbentlerden süzülür.
  2. Süzme aşamasının ardından tabanı geniş ve ağız kısmı dar kaymak tavalarına dökülür.
  3. Kaymak tavaları en fazla 80 ve 95 derece olacak şekilde 30 dakika ısıtılır.
  4. Isıtma aşamasında sütün dibini tutmaması ve suyun buharlaşması için devamlı karıştırılır. Ve bu noktada süt kabarır.
  5. Sütün kabarmasından hemen sonra işlem tamamlanarak tava, ateş üzerinden alınarak soğumaya bırakılır.
  6. Soğuma esnasında koyulaşan süt, geniş alüminyum kaplara köpürtülerek boşaltılır.
  7. Yorgan iğnesi ya da benzeri bir alet ile kaymağın üzerine dört dilim haline gelecek şekilde çizikler atılır. Aynı şekilde tavanın etrafı da çizilerek tava ile kaymağın bağı kesilir.
  8. 4 parça haline gelen kaymağın her parçası elle, yavaş ve dikkatli bir şekilde bir tabağa alınır. İster daire şeklinde ister yan yana parçalar tabağa bırakılır. Üst üste konulmamalıdır. Bu aşama son aşamadır. Satılmak isteniyorsa paketlenebilir, raflı kaymak tenekelerine yerleştirilebilir ya da direkt tüketilebilir.

Tüm bu aşamalarda dikkatli hareket edilmelidir. Elde edilen kaymak, asla oda sıcaklığında muhafaza edilmemelidir. Tüketim için üretilen kaymak, buzdolabı ya da buz dolabı görevi gören alanlarda muhafaza edilmelidir. Evde de rahatlıkla yapılabilir ve yine buzdolabında saklamak en uygun seçenektir. Buzdolabının alt kısmında saklanacak ise en fazla 3-4 gün içerisinde tüketilmesi önerilmektedir. Çabuk bozulacak bir ürün olması nedeniyle daha uzun süre saklamaya uygun değildir. En fazla korunaklı bir şekilde krema kaymağı 15 gün saklanabilir. İçeriğinde yoğun süt bulunmadı nedeniyle uzun süreli saklamaya uygun bir besin değildir. Uzun süreli tüketim söz konusu olacak ise krema kaymağı çeşidi tercih edilmelidir. Krema kaymağı saklama koşullarına uyulduğu takdirde 15 gün muhafaza edilebilir.

Kaymak Nasıl Saklanır?

Kaymak genel olarak süt kaymağı ve krema olarak ikiye ayrılmaktadır. Normal şartlarda kaymağın uzun süre muhafaza edilmesi söz konusu değildir. 3-4 gün içerisinde hızlı bir şekilde tüketilmesi gerekmektedir. Ancak krema kaymağı, saklama koşullarına dikkat edildiği sürece 15 gün rahatlıkla saklanabilir. Burada önemli olan kapalı bir kapta ve buzdolabında korunaklı bir şekilde saklanmasıdır. Uzun süreli tüketim için tercih edilecek ise krema kaymağı tercih edilmelidir.

Süt Kaymağı Siparişi

450g Kova Ambalajda.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu platform size daha iyi bir gezinme deneyimi sunmak için çerezleri (cookie) kullanır. Platformu kullanarak, çerez politikamızı kabul etmiş sayılırsınız.