Tereyağı, süt yağından elde edilen hayvansal kaynaklı bir yağdır. Lezzeti ve sağlığa yararlı özellikleri ile sevilerek tüketilen bir mandıra tereyağı ürünüdür. Tereyağının yaklaşık olarak %80’i süt yağından oluşur. Kullanılan süt ve tereyağının doğallığına göre bu oran değişebilir. Süt yağının yanı sıra içerisinde sütten gelen, süt şekeri, çeşitli mineraller, kolesterin, suda çözünen vitaminler, protein ve yağ asitleri bulunur. Üretim sırasında ise içerisine su, tuz ve aroma vericiler eklenir.
Tereyağı Lezzeti Neden Değişir?
Üretici firmaya göre tereyağının lezzetinin ve kalitesinin değişmesi altında bazı nedenler yer alır. Öncelikle kaliteli eritilmiş tereyağı, sade tereyağı ve saf tereyağında sütün aroması rahatça hissedilir. Yağsız süt veya katkı maddeleri ile üretim gerçekleştiren yerler sütün içerisine bol miktarda aroma verici koyarlar. Tüketici bu noktada lezzete bağlı olarak bir farklılık ile karşılaşmaz. Ancak tereyağının su salarak erimesi, sıcak su içerisine atıldığında parçalanması gibi özellikler tereyağının doğal olmadığını gösterir. Bu durum erzurum tereyağı alınan yere dikkat edilmesi gerektiğinin göstergesidir.
Ana lezzet farkını oluşturan durum sütün yapısıdır. Türkiye’de tereyağı üretimi ile ön plana çıkan şehirler arasında Erzurum ve Trabzon yer alır. İneklerin beslendiği otlar ve yaşam şekilleri sütün yağını ve lezzetini etkiler. Her iki değişken benzer bir şekilde elde edilecek olan tereyağını da etkilemektedir. Yerel üreticilerin yayık tereyağı ürünlerinin arasındaki lezzet farkı sütün değişmesine bağlıdır.
Üretici firmalara göre de lezzette değişim olur. Zararlı içeriğe sahip olmayan aroma vericiler tereyağ üretimi sırasında kullanılır. Her bir firmanın aroma ekleme düzeyi farklı olup bu durum tereyağında lezzet farklılıklarına neden olur. Seri üretim gerçekleştiren yerlerde sütün stabil tutulması daha olasıdır. Bu durum her üretimde benzer tatların açığa çıkmasına olanak tanır.
Tereyağı Neden Tuzlu Olur?
Tereyağları kahvaltılık, yemeklik veya eritilmiş olmak üzere üçe ayrılır. Bazı üreticiler kaynatma işlemi sırasında süte tuz ekleyerek sütün tuzlu olmasını sağlar. Bu sayede elde edilen süt kreması da tuzlu olur. Bazı üreticiler ise tereyağının çözdürülmesi sırasında tuz ekler. Bu durum doğal tereyağının tuzlu olmasını sağlar.
Kahvaltılık tereyağlarının tuz oranı yemekliklere göre daha azdır. Tuzsuz yemek tüketmesi gereken kişilere bundan dolayı kahvaltılık tereyağı tercih etmeleri önerilir. Saf tereyağlarının da yemeklik tereyağına benzer şekilde tuz oranı daha yüksektir.
Tereyağ Siparişi
https://bit.ly/3zzZxv4