Tereyağ Nasıl Saklanır?

Süt ve süt ürünlerinde saklama koşulları önemli bir başlıktır. Soğuk zincirin bozulması süt ürünlerinin bozulmasına neden olabilir. Sıcaklık değişimleri bakteri oluşumuna neden olarak sağlığı olumsuz yönde etkileyebilir. Bir diğer nokta ise son tüketim tarihine vakit olmasına rağmen tereyağların bozulmasına bağlı olarak kullanım dışı kalmasıdır. Bundan dolayı tereyağı saklama koşullarına dikkat edilmelidir.
Tereyağı Saklarken Dikkat Edilmesi Gerekenler
Tereyağının uzun ömürlü kullanılabilmesi ve sağlık riski oluşturmaması için belirli başlıklara dikkat edilmesi gerekmektedir. Öncelikle yemeklik tereyağı ve kahvaltılık tereyağının kendi kabında saklanması önerilir. Son kullanma tarihine dikkat edilmesi ve buzdolabının soğuk kısmında saklanmalıdır. Alt raflarda veya kapaklarda muhafaza edilmemelidir.
Tereyağının açılması halinde mutlaka ki hava almayacak şekilde saklanması gerekir. Yapısı gereği koku çekme eğilimindedir. Dolapta yer alan diğer et, yemek, meyve ve sebzelerin kokusunu emebilir. Bu durum eritilmiş tereyağı, saf tereyağı, sade tereyağı, yayık tereyağı ve mandıra tereyağının aromasının bozulmasına neden olur. Bundan dolayı kendi kabından tam çıkarmadan cam kaplarda saklanması önerilmektedir.
Buzdolabında +4 derecede saklanması gerekir. Buzlukta dondurulmuş tereyağının çözülmesi için direkt olarak oda sıcaklığında bırakılmamalıdır. Buzdolabında çözünmeye bırakılmalıdır.
Tereyağını Dondurmak Tüketim Süresini Uzatır Mı?
Tereyağı her zaman için alınır alınmaz tüketilmeyebilir. Bu durumda son kullanma tarihini uzatmak adına yağın dondurulması önerilir. – 18 derecede hava almayacak şekilde buzlukta muhafaza edilmesi tereyağın kullanım ömrünü uzatır. Bir tereyağı buzlukta yaklaşık 6- 8 ay kadar muhafaza edilebilir. Çözdürülmesi ardından kısa süre içerisinde tüketilmesine özen gösterilmelidir.
Tereyağı Küflenir Mi?
Tereyağ üzerinde barınan veya bulaşan mikroorganizmalara bağlı olarak küflenebilir. Soğuk zincirin bozulması ardından da bakteri oluşumu gerçekleşebilir. Her iki durumda doğal tereyağının dokusunun bozulmasına neden olabilir. Paketi açılmamış tereyağlarında ısıl dengenin bozulması veya kabın hava alması küflenmeye neden olabilir. Açıldıktan sonra ise buzdolabında bulunan mikroorganizmalar tereyağına bulaşabilir. Bu durumda küflenmeye neden olabilir. Küflenen tereyağının tüketilmemesi gerekir. Küflenme Erzurum tereyağının yüzeyinden başlamaktadır. Bundan dolayı direkt olarak gözle görülebilir.
Bozuk süt ürünü tüketilmesi bağırsak sağlığı başta olmak üzere çeşitli sistemlerin bozulmasına neden olabilir. Gıda zehirlenmeleri kimi zaman ciddi sağlık problemlerine sebep olabilir. Bundan dolayı tüketilen ürünlerin son kullanma tarihine veya tazeliğine dikkat edilmelidir.
Tereyağı Siparişi
https://bit.ly/3zzZxv4