Tereyağ Nasıl Tüketilir?

Türk mutfağında ön plana çıkan lezzetlerden biri tereyağıdır. Sadece Türk değil dünya mutfağında da sevilen bir lezzet olması doğal tereyağının kullanıldığı yemek sayısını arttırır. Et yemekleri, hamur işleri, makarna, pilav ve tatlılarda sıkça tereyağı kullanılır. Yemekler içerisinde ana materyal olarak kullanılırken, kahvaltılarda da ekmek üzerine sürme şeklinde tüketimi yaygındır. Kızarmış ekmek ve üzerine tereyağı sürülmesi Türk ve dünya mutfağında yaygın olan bir alışkanlıktır. Soslarda kullanılması da yine yoğun görülen bir tüketim şeklidir.
Kahvaltıda Tereyağı
Tereyağı çeşitleri yemeklik ve kahvaltılık olarak kategorilere ayrılır. Kahvaltılık tereyağı genellikle daha beyaz renkli ve az tuzludur. Hafif aromaları sayesinde rahat ve keyifli tüketim imkanı sağlar. Tansiyon hastaları veya tuz tüketimine ekstra dikkat etmesi gereken kişiler kahvaltılık tereyağını veya tuzsuz tereyağını tercih ederler. Kızarmış ekmek üzerine, sandviçler içerisine veya yumurtalara eklenerek tüketme yaygındır.
Yemeklerde Tereyağı
Çorbalara, et yemeklerine, pilav ve makarnalara lezzet katması adına yemeklik tereyağı konulur. Yemeğin ilk adımı olarak tereyağı eritilir. Soslu yemeklerde ise eritilen tereyağ son dokunuş olarak eklenebilir. Tereyağının kullanım miktarı ve yemeğe dahil edilme noktası yemeğe göre değişir. Kendine has aroması ve kokusu yemeğe özel bir dokunuş katar. Kokusunun iştah açıcı etkisi olduğu düşünülür.
Hamur İşlerinde Tereyağı
Kek, kurabiye ve poğaça gibi hamur işlerinde lezzet ve kıvam katması için tereyağı kullanılır. Tereyağının un ile hamur elde edilmesinde unu toplama ve yumuşatma etkisi bulunur. Bu sayede “kulak memesi kıvamı” elde edilmesini sağlar. Yoğun kullanımında kurabiyelere gevreklik katar. Hamur işlerinde özellikle tuzlu tereyağı çeşitleri tercih edilir. Bazı eritilmiş tereyağı, sade tereyağı ve saf tereyağı ürünleri oda sıcaklığında veya eritilerek hamur karışımına eklenmesi önerilir.
Tereyağı Nerede Tüketilmez?
Mandıra tereyağı ve yayık tereyağı süt ürünü olmasına bağlı olarak genellikle balık ürünlerinde tercih edilmez. Soslu balıklarda sıvı yağ kullanımı önerilir. Tereyağının yanma derecesi düşük olduğundan kavurma veya kızartma işlemleri için de uygun değildir. Yemeğin başında yağın kavrulması halinde yağın yakılmamasına özen gösterilmelidir. Kızartmalarda ise Erzurum tereyağı direkt olarak kullanılmamalıdır. Yanma derecesinin düşük olması yağın dumanlanması ve tadının değişmesine neden olur.
Tereyağ Siparişi
https://bit.ly/3zzZxv4