Tereyağ Nerede Meşhur?

Türk mutfağının birbirinden özel lezzetleri Türkiye’nin her bir şehrinin farklı lezzetler ile ön plana çıkmasını sağlar. Bazı şehirler yemekleri ile ön plana çıkarken bazıları yemekleriyle birlikte kullanılan malzemeler için de özel üretim gerçekleştirir. Bu malzemelerden biri tereyağıdır. Et yemeklerinden, hamur işlerine, pilavlardan tatlılara birçok yemeğin içerisinde tereyağı bulunur.
Yemeklerde kullanılan tereyağı yemeklik tereyağı olarak adlandırılırken, kahvaltılık tüketimlerde kullanılan kahvaltılık tereyağı olarak adlandırılır. Her iki tür tereyağında süt kreması bir diğer değişle kaymağı kullanılırken, yayık tereyağında ise yoğurt kaymağı kullanılır. Üç türden de tereyağı üreten şehirler arasında ağırlıklı olarak Erzurum ve Trabzon yer alır. Her iki yörenin tereyağları arasında aroma farklılığı bulunur.
Erzurum
Yerel üreticiler tarafından üretilen Erzurum tereyağı, hafif ekşi ve keskin bir aromaya sahiptir. Tereyağı aromasını seven ve yemeklerde kokusunu duymak isteyen kişiler doğal tereyağından yana tercihlerini kullanır. Tuzlu veya tuzsuz seçenekleri bulunabilir. Tuz miktarı üretici firmaya göre değişir. Tereyağının rengi üretim aşamasında kullanılan yöntemlere göre değişebildiği gibi temel farklılık ineğin beslenme şekline dayanır. Taze otlarla beslenen ineklerden elde edilen sütler ile yapılan tereyağları daha sarı renklidir. Otlar içerisinde bulunan karetonoid bileşeni otlara renk verdiği gibi inek sütünün de rengini etkiler. Kışın ise ineklerin kuru besinlerle beslenmesine bağlı olarak tereyağı renkleri daha açıktır.
Trabzon
Trabzon yöresine ait tereyağlarında yüksek rakımlarda yaşayan ineklerden elde edilen sütler kullanılır. Hayvanların tamamı ile doğal ortamda yetişmesi ve zararlı besin tüketmemeleri süt lezzetini etkiler. Tonya, Akçaabat ve Vakfıkebir Trabzon’un tereyağı üretimi ile ön plana çıkan ilçeleridir. Erzurum tereyağına göre daha hafif bir aroması vardır. Üreticiye göre değişse de Trabzon tereyağının daha tuzlu olduğu bilinir.
Erzurum Tereyağı ve Trabzon Tereyağı Arasındaki Fark Nedir?
Eritilmiş tereyağı, sade tereyağı, saf tereyağı ve mandıra tereyağı arasındaki temel farklılık kullanılan sütten gelir. Süt elde edilen ineklerin beslenme şekli ve yaşadıkları ortam süt lezzetini ve yağ oranını etkiler. Bu durum tereyağı renkleri ve aromalarında temel değişimler oluşturur. Lezzetli otlar ile beslenen sağlıklı hayvanlardan elde edilen sütlerle yapılan tereyağları daha lezzetlidir. Her iki yörede yetişen otların farklı olması ve ineklerin maruz kaldığı hava şartları süt içeriğini etkiler. Bu durum tereyağı lezzetlerinde farklılıklar olmasına neden olur.
Sütün yanı sıra üretim yeri, üretim sırasında kullanılan yöntemler ve tuz miktarı her iki yörenin tereyağı arasındaki temel farklılığı oluşturur.
Tereyağ Siparişi
https://bit.ly/3zzZxv4