Kars kaşarı ve Kaşar Peyniri makalelerimizde eski ve yeni ifadelerinden bahsetmiştik. Hadi hep beraber bu yazımızda da taze kaşar peynirini daha yakından tanıyalım.
Taze Kaşar Peyniri:
Dünya genelinde başta İtalya, ABD olmak üzere, Balkan ülkeleri ve Macaristan’da çok fazla tüketilen bu peynirin Türkiye’de ise Trakya, Doğu Anadolu ve Orta Anadolu’da hem üretimi hem de tüketimi oldukça fazladır. Eski kaşar peynirinin ilk hali yani olgunlaştırılmamış halidir. Adından da anlaşılacağı gibi üretildikten sonra kısa süre sonra tüketilmelidir. Kendine has tadını hem ham maddesinin kalitesinden hem de geleneksel üretim aşamalarından alır. Hammaddesi bol çiçekli meralarda otlayan ineklerin günlük alınan sütleridir. Yazılarımızın öncesini okuyan okurlarımız ve değerli müşterilerimizin kaşar peyniri üretim aşamalarıyla ilgili çokça bilgi sahibi olduğunu düşündüğümüzden; burada tekrar üretim sürecinden ve nasıl yapıldığından bahsetmek yerine, size kaşar peynirinin vücudumuza etkilerinden ve faydalarından bahsetmek isteriz. Kaşar peynirinin içeriğinde hammadde olarak süt bulunur. Bu nedenle de içinde yağda çözünen vitaminlerden bolca vardır. Bunlar; A,D,K ve E vitaminleridir. Ayrıca suda çözünen vitaminler arasında yer alan B12, B6, B2 grubu da bolca peynirin içeriğinde bulunur. Taze kaşar peyniri, kendi ambalajı açıldıktan sonra cam metal veya seramik bir kap içerisinde hava almayacak şekilde saklanmalıdır. Bu yöntemle peynir hava almadığı için kuruması engellenir. Ayrıca peynir hemen tüketilmeyecek ise mümkün olduğu kadar kendi ambalajında muhafaza edilmelidir. Kaşar peynir ve bunun gibi proteini yüksek gıdalarda su miktarı arttıkça, hızlı bozulma ihtimali daha da artacaktır. Bu nedenle süt ürünlerinin buzluk ve dondurucularda saklanmasını tavsiye etmiyoruz. Çünkü dondurulup çözdürülen süt ürünleri tat, kalite ve içerik açısından mikrobik olarak değişime uğrar. Fakat yine de bu şekilde saklanacaksa hava geçirmeyecek özel kap ve ambalajlara tek seferlik kullanıma uygun olan büyüklükte yerleştirilmeli, hava almaması sağlanmalıdır. Kullanılacağı zaman çözdürme işlemi bir kaç saat veya bir gün önceden buzdolabının dondurucusundan ayrı olan bölmesinde bekletilerek yapılmalıdır. Eğer acil olarak kullanılması gerekir ise ambalajından çıkarılmadan soğuk suyun altına tutularak veya belli bir süre soğuk suda bekleterek çözdürülmelidir. Kaşar peyniri buzdolabında saklanacak ise sıcaklık 4 ile 6 derece olmalıdır. Hava ve koku geçirgenliği olmayan kaplar bu işlem için tercih edilmelidir. Nemden ve sudan uzak tutulmalıdır. Kaliteli ve lezzetli bir kaşar peyniri tüketmek istiyorsak süreyi kısa tutmak faydamıza olacaktır.TAZE KAŞAR PEYNİRİNİN SAĞLIĞIMIZA ETKİLERİ
TAZE KAŞAR PEYNİRİ İÇİNDEKİLER
TAZE KAŞAR PEYNİRİ EN UZUN NASIL SAKLANIR?
