Yayık Tereyağı Nasıl Yapılır?
Maslahat ile lezzetin en güzel halini yaşamanız için üretimin her safhasını özenle gerçekleştiriyoruz. Şeffaflık ilkesi gereği üretim ve araştırma süreçlerimizi sizlerle paylaşıyoruz. Maslahat, var oluş nedenini ve üretim hedeflerini geleneksel metotlar üzerine inşa etmiş ve sizlere sunduğu hizmeti bu politika ile sağlamaktadır. Geleneksel üretim metotlarıyla yüksek kalite ve dayanım süresi uzun ürünler elde edilmektedir. Yayık tereyağı üretiminde birçok hassasiyet kriteri mevcuttur. Özellikle yoğurtların yağ oranı ve yayıklama asidesi üretim sürecinde büyük önem taşımaktadır. Yoğurtların yayıklama sürecinde asidesi parametrelerle ölçülerek ideal seviyeler her aşamada kontrol edilmektedir. En ideal kıvam ve tadı bulmak için ön denemeler yapılarak birçok tadımlama testlerinden geçirilmiştir.
Yayık tereyağı ile birlikte yemeklik tereyağı, kahvaltılık tereyağı, eritilmiş tereyağı, saf tereyağı, sade tereyağı, Erzurum tereyağı ve mandıra tereyağı ürünleri de tüketime hazır olarak hizmetinize sunulmuştur.
Sütün mayalanması ve yağın çıkarılabileceği bir olgunluğa gelmesiyle yoğurt elde edilir. Doğrudan yoğurdun yayıklanmasıyla yağ çıkarma işlemi gerçekleştirilebilir. Ancak yoğurtun üstündeki yağ kısmının ayırılıp biriktirilmesi ve biriktirilen kısmın özenle muhafaza edilerek birkaç gün bekletilmesiyle elde edilen bu kısımdan en ideal kıvamlı tereyağı elde edilir. Bu işlemden sonra yapılan yayıklama işleminde yağ kıvamı ve asidesi damaklarınızda fark yaratan bir lezzet ortaya çıkaracaktır. Geleneksel metotlarda yoğurdun yağ oranı % 3 – 12 arasında değişmektedir. Ancak Maslahat üretimleri ile ortaya çıkan kıvamlı yoğurtların yağ oranları en az % 7 oranında belirlenmiştir. Yoğurdun mayalanma sürecinde bakterinin aktiviteleri takip edilerek hammadde ve yağ oranı dengesi belirlenir.
Yayıklama sürecinde asit oranı ise yoğurtun PH değerine göre farklı düzeylerde seyretmektedir. Yoğurdun mayalanarak yağı çıkarılabilir hale geldiğinde PH değeri 4,6 – 4,7 civarındadır. Yayıklama aşamasında PH değeri düşmektedir. Yoğurdun yağının alınması ve bekletilmesi sürecinde ise PH değeri 4 ün altına düşmektedir. Geleneksel metotlarıyla üretim sağlayan köy koşullarında bekletme, soğutma ve diğer koşullarda gerekli özen gösterilmediğinde PH değeri oldukça düşük olabilir. PH düzeyinin yağın kıvamı, tadı, saklama süresi gibi genel özelliklerine etkisi incelenmiş olup ideal ölçü belirlemede dikkate alınmıştır. Her iki düzeyde de yapılan denemelerle ideal PH seviyesi 4.0 olarak belirlenmiştir. Bu detaylı ölçüm ve incelemelerin temel hedefi üretimde standardizasyonun sağlanması ve kalitenin her ürün için aynı ölçüde sağlanabilmesidir.
Yayıklama sürecindeki bu ölçümlerden sonra yapım süreci ilk olarak doğal beslenen inek sütünün kaynatılarak uygun koşullarda yoğurt haline gelmesidir. Sonrasında yoğurdun kaymağı toplanarak birkaç gün bekletilerek uygun aside yakalandığında ahşap yayıkta çalkalama yöntemiyle yağın çıkarılmasıdır. Çıkarılan doğal tereyağı suda yıkanarak bekletilmeye hazır hale getirilir ve paketleme sürecine geçilir. Afiyetle, sağlıkla ve güvenle tüketeceğiniz yayık tereyağları hazır.
Yayık Tereyağı Siparişi
https://bit.ly/3zzZxv4